View Full Version : Тортелини
eminem213
08-28-2011, 14:44
Здравейте!
От много време ми се ядяха тортелини и най-накрая си взех. Знам, че за да са готови за консумиране се варят обаче ми се иска да не са просто едни тортелини, защото ми звучи много постно. :D Потърсих в интеренет за някакви рецепти обаче все ми излизат някакви салати или супи каквито аз не искам. :D
Аз преди време си бях взела тортелини със сирене,просто ги сварих,нищо специално,много бяха хубави.Потърси в някой супермаркет,а ако искаш ти да си ги приготвиш си направи салата това е най-честото им приложение :wink:
lorager0va
08-29-2011, 16:48
стават страхотни с кетчуп и майонеза на вкус (ама според мене си трябва обилно :D ) и с малко настърган кашкавал докато са топли та да се разтопиии .. мммм :P
Shturrrche88
08-29-2011, 16:53
http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/PASTA/Tortellini/recipe_699.php
http://www.gotvetesmen.com/images/recipes/thumbs_250/699_65482.jpg
Продукти:
400 мл готварска сметана
100 г шунка
200 г кашкавал Emmentаl (Чедър, Гауда)
500 г тортелини
Приготвяне:
• Тортелините се сварят.
• Отцеждат се от водата и се оставят встрани.
• В тенджерата се кипва готварската сметана и се подправя със смлян черен пипер.
• Постепенно се прибавя настърганият кашкавал.
• Сместа кипи около 5 минути или до пълното разтапяне на кашкавала.
• Прибавя се ситно нарязаната шунка и тортелините.
• Ястието се кипва отново за 5 минути и се сваля от котлона.
• Тортелините се сервират топли и поръсени с настърган кашкавал.
http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/PASTA/Tortellini/recipe_1751.php
http://www.gotvetesmen.com/images/recipes/thumbs_250/1751_59044.jpg
Продукти:
1/2 малка глава кромид лук
1 скилидка чесън
85 г орехови ядки
200 г тортелини
5 с л сирене Маскарпоне
30 г настърган Пармезан
магданоз
1 с л олио
смлян черен пипер
сол
Приготвяне:
• Ореховите ядки леко се запичат на сух тиган.
• Прехвърлят се в блендер и се смилат.
• Лукът и чесънът се почистват, след което се накълцват на дребно.
• В малка купа се разбъркват Маскарпонето с Пармезана.
• Отделно тортелините се сваряват в кипяща подсолена вода според указанията на опаковката.
• В тиган се сгорещява мазнината.
• Прибавят се лукът и чесънът.
• Задушават се за няколко минути.
• Добавят се сирената, ядките и всичко се разбърква.
• Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
• Сварените тортелини се отцеждат, като се запазват 1-2 с л от течността.
• Към соса се прибавя пастата и всичко се разбърква.
• Ако сосът е много гъст се сипва от запазената отвара.
• Пастата се поднася като се поръсва със ситно нарязан магданоз и накълцани орехови ядки.
Shturrrche88
08-29-2011, 16:56
От друг форум
Тортелини - Слънце
Аз купувам едни тортелини с пълнеж от месо (или сирене). Докато се варят правя следното сосче:
Запържвам малко чесън в зехтинче, добавям заквасена сметана, риган, босилек, мащерка, червен пипер (може и някаква готова подправка за паста или спагети). Правила съм соса и като добавя кетчуп, също става вкусно. А като се полеят тортелините.... мммммммм Е, поне на мен и на мъжлето много ни харесва
П.С. Понеже тортелините си имат пълнеж, аз обикновено не слагам месо в соса, но по принцип може да се добави някакъв колбас.
http://cucinamargarita.com/pasta-lazanya-i-rizoto/tortelini-s-meso.html
Продукти за тестото:
♦ 400 гр брашно
♦ 4 яйца
♦ 1 с.л. зехтин
♦ щипка сол
Продукти за пълнежа:
♦ 150 гр ситно смляна телешка кайма
♦ 150 гр ситно смляна свинска кайма
♦ 1 яйце
♦ 1 с.л. галета
♦ 100 гр пармезан
♦ 30 гр масло
♦ сол и индийско орехче на вкус
Приготвяне:
♦ Върху плот изсипваме брашното. В средата оформяме кладенче, в което изсипваме солата, зехтина и яйцата. Замесваме средно твърдо тесто. Месим продължително, докато тестото стане гладко и еластично. Покриваме го с чиста кърпа и го оставяме за 30 минути да си „почине“.
♦ През това време приготвяме пълнежа. Разтопяваме маслото на слаб огън и запържваме в него каймата, докато придобие златист цвят. Сваляме от огъня и оставаме да се охлади. Прибавяме яйцето, галетата, пармезана и подправките, разбъркваме добре и прибираме в хладилник.
♦ Разделяме тестото на 4 топки и всяка топка разточваме на кора с дебелина 1 мм. Разрязваме я на квадрати с дължина на страната 3 см. В центъра на всяко квадратче слагаме по 1 ч.л. от сместта за пълнеж. Прегъваме го на две във формата на триъгълник и притискаме двата края на триъгълника един към друг. Така приготвените тортелини може да консумираме веднага или да ги съхраним до няколко дни в хладилник и до 2 месеца във фризер. За целта предварително ги разделяме на порции и ги замразяваме в купички или фолио. Преди да ги поднесем, ги сваряваме в подсолена вода за 4-5 минути. Отцеждаме ги без да ги мием, поливаме с малко зехтин и поръсваме с настърган пармезан.
http://kokicheto.blogspot.com/2010/07/blog-post_10.html
Необходими продукти (За 2 порции):
1 кутия пресни тортелини
3-4 лъжици зехтин
1 глава лук
1 морков
2-3 скилидки чесън
100-150гр. пушен бекон
200гр. гъби
3-4 пресни домата домата (може и от консерва)
1/2 бутилка доматен сос (чили, болярски и т.н.)
черен пипер, мащерка, босилек, риган, чубрица
пармезан, кашкавал
Начин на приготвяне:
- Тортелините се сваряват съгласно указанията на опаковката
- Докато тортелините се варят в тиган се слага да се затопли зехтина, след което се прибавят едновременно лука и чесъна нарязани на ситно, както и настъргания на едро морков. Добавя се вода или вино, за да се задушат зеленчуците.
- Когато зеленчуците омекнат се добавя нарязаният бекон
- След като беконът се запържи се добавят и нарязаните на филийки гъби.
- Когато и гъбите се задушат се добавят нарязаните или настъргани домати (консервата).
- Когато се изпари водата на доматите се добавя, соса и подправките.
- В дълбока чиния се поставят първо тортелините, след което върху тях се изсипва част от соса, добавят се настърганите пармезан и кашкавал.
h0usen3v3rdies
08-30-2011, 15:25
стават страхотни с кетчуп и майонеза на вкус (ама според мене си трябва обилно :D ) и с малко настърган кашкавал докато са топли та да се разтопиии .. мммм :P
и аз така ги обичам :smt049 :lol:
Подобно на същото, базирано на изявления, играчите започват кръг от играта с ясна матрица. gartic phone (https://gartic-phone.com)