- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Секс
- Варикоцеле
Здравейте, искам да ви попитам (по образованите) дали ще съм стерилен след лечение на варикоцеле, защото много се притеснявам.
П.С. знам че при всеки е различно, но ако имате такива случки разкажете и си дайте мнението
Би трябвало лечението да подобри качеството на спермата и оттам плодовитостта - това е целта на подобна операция. Състои се в изрязване на удължени и разширени вени в тестисите, които имат забавена кръвна циркулация, застой на кръв, болка, повишаване температурата на тестиса и други неприятности. Смята се, че това води до влошени качества на спермата и може да се наложи операция.
Варикоцелето обикновено е едностранно (почти винаги отляво), понякога двустранно, което е по-тежък случай и обикновено не може да мине без операция.
При теб какво е - едностранно или двустранно? Какви изследвания и прегледи са ти правили? Как са ти го открили? Правили ли са ти изследвания на тестисите с ехограф? Без ехографско изследване не се съгласявай на никаква операция там!
Варикоцелето причинява ли ти дискомфорт или болка? Ако е така, вероятно ще се наложи операция. Правили ли са ти спермограма за да се види влошено ли е качеството на спермата?
Ако няма болка, дискомфорт или влошено качество на спермата - няма нужда от операция!
Не съм лекар, но имам лека форма на варикоцеле и съм минал през всички изследвания (без спермограма). Понякога ме наболява (така ми го откриха) и ми казаха че операция не е наложителна, но ми препоръчаха следното:
- повече движение и носене на стегнати гащи, ако те боли. Ако спортуваш много динамичен спорт (включително тичане и туристически преходи) - винаги си обувай стегнати гащи! През останалото време, ако не те боли, носи каквито гащи искаш!
Ако се стигне до операция - направи си спермограма преди и след, за да се види има ли промяна.
Успех !
При мен е едностранно. Тепърва в сряда ще правя спермограма и ми го откриха чрез напипване. Накараха ме да се изкашлям, да се напъна, право, легнало положение и ме пратиха да си запиша час в клиники Малинов също така ми казаха тия дни да не нося стегнати гащи или панталони. Препоръча ми боксерки (през целия си живот нося боксерки) + от 1-2 години постоянно усещам тежина в тестисите а последните седмици започнах да усещам и остра болка, затова отидох на уролог. Мислех си че е просто, защото все още се развивам. Благодаря ти за изчерпателния коментар надявам се всичко да е наред, а при теб как го откриха ?
Като бях на 17-18, взех да усещам тежина и болка (но не остра а тъпа) в левия тестис, подобно на теб. Отидох на уролог, казаха ми да легна и да си сваля гащите, опипаха ми тестисите и лекарят каза че най-вероятно е варикоцеле. Вкъщи и аз го опипах и усетих тая вена дето е леко разширана. Назначиха ми преглед на ехограф "с доплер" за изследване на кръвната циркулация във вените. На ехографа пак лягаш, сваляш гащите и те карат да си държиш кура към корема с ръка, намазват ти тестисите с някакъв гел и допират устройството до тях и на екрана гледат ултразвуковата картина. (Добре е да се обръснеш долу преди това .) Казаха ми, че имам лека форма на варикоцеле и ако често и много ме боли, може да се оперира. Препоръчаха ми да си направя и спермограма, за да се види дали е нарушено качеството на спермата. Не я направих от срам - да отида в някаква болница, да бия чикии зад параван и после да им дам чашката с "материала" . Знам че е глупаво, но просто ме е срам . Не ме е срам да се събличам гол пред хора, ако се налага, но това със спермограмата е друго, въпреки че не ме виждат гол. Ти по-добре го направи брат, по-добре е да знаеш какво е положението!
Вече ти казах какво ми препоръчаха. Аз също нося почти винаги от широките боксерки, като теб, но при по-тежка физическа дейност/спорт или ако ме боли си обувам стегнати еластични слипове или шорти с бандаж. На теб са ти казали да не носиш стегнато сега, вероятно за да се види по-добре ако има разширени вени и да не се повлияе прегледа.
Без ехографско изследване "с доплер" не се съгласявай на операция - може да е ненужно, а ехографското изследване може обективно да покаже има ли нужда от операция или не. В противен случай, може болката и/или влошеното качество на спермата да не са причинени от варикоцеле ами друго!
Успех, и пиши как е минало !