View Full Version : Книги за 9-ти клас
Здравейте. Искам да попитам можете ли да ми кажете какви книги за лятото са ви дали, става дума за 9-ти клас (езиков профил). Моята учителка не ни даде нищо, но повечето приятели казаха че са им дали. Някой спомена и библията, вярно ли ч че и тя? :shock:
Мс мн предварително. :)
emm na nas ni dade bibliqta nekFa starogrucka mitologiq,poemata Iliada ii dr-te ne gi pomnq maa sa pak nqkvi takiva :wink:
blueberry_14
06-29-2008, 11:53
И на нас не ни бяха дали списък с книги като бях 9 клас, но ти може да попиташ приятелите ти за списъка ;) Иначе се учи древногръцки митове, Стар Завет, Нов Завет, Илиада, Едип цар,Антигона, Електра, Крал Артур, накрая има и старобългарска литература. Ако искаш можеш да прочетеш някои митове и древногръцката лирика е интересна(Един цар и т.н.) , но като цяло мога да кажа, че не ми хареса особено литературата тази година ;)
А значи ли че трябва да чета цялата библия, Нов завет и Стар завет.. :-o Аз не съм мн наясно с тия неща, ама ми казаха че Библията е около 700 страници и некфи такива неща... не 4е се плаша от тфа колко е дебела една книга ама предполагам библията не е особено интересна.. :-o
Exothermic
06-29-2008, 12:13
Горката, не ти завиждам, аз едвам издържах
материала с **** библия.
Не, не е задължително да я четеш цялата, освен ако не искаш,
но се съмнявам в това.
Старогръцката литература е единственото нормално нещо, изучаващо
се в 9 клас в часовете по БЕЛ.
MartyParty
06-29-2008, 12:30
Вчера четох малко от Новия завет...леле Свта божия майко,Йосифе и камилата!Прочетох точно 16 страници и ме заболя главата. :shock: Адски тежко нещо...Страх ме е да го отворя вроти път.
А иначе на нас ни дадоха Новия и Стария завет,Старогръцката митология,Антигона,Електра ,Проглас към евангелието,Панонски легенди и май само това си спомням.Един приятел вика "Тука свещенци ще ни правят" ,ама с тая Библия се е видяло- поне аз яко ще се измъча.
Ужас, плаша се вече. Брат ми ми намери Нов завет който изглежда съкратен (доста тънка книжка, джобен формат) но проблема е че е на старобългарски. Разбира се г/д ама....
VerryBerry
06-29-2008, 17:26
Добре де,ако искаш не я чети,нали в учебника има малко от съдържанието.Прочиташ си го и си готова.А иначе има и библии за деца,където текста е по-лесен и след като я прочетеш ще знаеш за какво става въпрос в "голямата" библия
Освен горе споменатите са "Проглас към Евангелието" на Черноризец Храбър - "За буквите" Азбучнна молитва" на Йоан Екзарх - "Шестоднев" ;Тайна книга на богомилите;"ХОдене на Богородица по мъките" ;Евангелията на - Матей,Лука,Йоан ;АнтигонамПрикованият Прометей;Илиада;Митове за ПРометей,Пандора и бощо взето ние учихме това + още няколко.В 9 клас литературата е много скучна особено Библията. При започването на Библията се учат и според други религии начини за сътворението на света.
Що си мислите, че Библията е чак толкова тежка за четене?! Просто вникнете малко в съдържанието й. Мен ми е дори насърчително, като я чета, изобщо не съм съгласна с вас. А и все пак в християнска държава живеем, няма да се излагаме да не знаем за кво става въпрос в Библията. Срамота е.
Темата е леко стара??????!!!!!!!
Погледни датата следващия път преди да пишеш. :)