- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Математика
Аз й пуснах решението по нагоре.Първоначално написано от sladkata_mucunka
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Благодаря , много.Първоначално написано от Chacho
Разбрах къде ми е грешката.
Здравейте!
Много ще съм ви благодарен ако получа решение на тази задача,която ще напиша отдолу.Моля Ви,за утре ми са и е много спешно.
Искам само да поясня че това е материал за входно ниво за 9-ти клас т.е. края на 8-ми клас работите , които са учени , защото не сме взели още Питагорова теорема и тем подобни.
задача : триъгълник ABC е правоъгълен и е вписан в окръжност k(O;R) и е описан около окръжност k1 (L;r).Окръжността k1 се допира до катетите му AC и BC съответно в точки M и N , а лъчът CL-> пресича окръжността k в точка P . Пресметнете периметъра и лицето на триъгълник ABC , ако CM + CN = 8см. и R(големия радиус)=7см. Намерете големината на ъгъл BAP = ?
БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!
Към XpucTaKu
Нещо не ми излизат сметките. Сигурна ли си, че са верни цифрите, които си дала от условието. Има ли и някакъв отговор от сборника/учебника, поне ако греша, да ме насочи накъде да си търся грешката. Ето мойто решение:
CM=CN
Разглеждаме четириъгълник CMLN.
Има две съседни равни страни и 3 ъгъла по 90 градуса (ъглите CML, CNL и LCN). => CMLN е квадрат.
CM+CN = 8
2CM = 2CN = 8
CM=CN=4
От CMLN => CM=ML = 4, но ML e r => r=4
AB = d на описаната окръжност от това, че АВС правоъгълен и вписан. СО = 1/2 АВ, защото е медиана=> CO=R = 7
От свойствата на вписаната окръжност имаме следното:
CM = p-c
Sabc=p.r
Демек:
|4 = p-14
|S=p.r
p=18
S=18.4=72
a.b/2=72
a.b=144
p=(a+b+c)/2
(a+b+14)/2 = 18
a+b+14=36
a+b=22
a=22-b
Заместваме във а.b=144
(22-b).b=144
-b.b+22b -144 = 0
b.b-22b+144 = 0
D=121-144=-23<0
Няма реални корени => няма такъв триъгълник.
Иначе ъгъл ВАР = 45 от свойството на вписания четириъгълник
(РАВ = РСВ)
ъгъл РСВ = 1/2 от ъгъл С, защото CL ъглополовяща
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Решете Неравенството
1-x4>0
x4 -4x2+3> или = 0
x3+1< или =0
Колкото по-голяма е една лъжа, толкова по-лесно ще и повярват. ~ "Адолф ХИТЛЕР"
Първоначално написано от FantaMen
1)
-x4>-1
x4<1
Коренуваме и хикса излиза с модул (четната степен прави х4 положително, независимо дали х е положителен или отрицателен и затова)
|x|<1
x<1 U x>-1
2)
x4 - 4x2 +3>=0
Нека р=х2>=0
p2-4p+3>=0
D=4-3=1
p1,2 = 3/1
x2>=3 U x2<=1
x>=3 U x<=-3 U x>=1 U x<=-1
Отговор: x принадлежи на (-безкрайност;-1] U [1;безкрайност]
3)
x3+1<=0
x3<=-1
x<=-1
Към Chacho , човек виж какво решение ми дадоха :Първоначално написано от Chacho
щом е правоъгълен и вписан, значи AB е диаметър на описаната => AB=2R=14.
ML=LN, като радиуси на вписаната. LM перпендикулярно на AC от радиус и значи LM||CN. аналог LN||CN. значи NLCN е успоредник е прави ъгли и 2 равни съседни страни => квадрат. => NL=LN=CN=CM=8/2=4.
a) периметър
от вписаната откръжност => (нека тя се допира до AB в K), че AK=AM, KB=BN.=>P=CM+CN+AM+AK+KB+NB=8+2AB=8+14=22
b)S=pr=22*4=88
c)от с-во на вписани ъгли в окръжност: PAB=PCB. PCB е ъгъл между диагонал и страна на квадрат значи е 45.
мисля че е правилно
Точно тва се сетих и аз да положа x4 на 2 пример ..
а на 3-я къде изчезва кубика на x ?
x3<=-1
x<=-1
???
Mерси за бързият отговор спасяваш ми кожата
И още нещо гледам сега как да наредя числата по големина
3√4 4√6 12√35
Като тез числа пред корена са едни малки като индекс тва е от урока за коренуване 10 клас
Колкото по-голяма е една лъжа, толкова по-лесно ще и повярват. ~ "Адолф ХИТЛЕР"
Ами коренуваме на нечетна степен, имаме право. Аз честно казано си го решавах с графика, намерих точката при y=-1, която е -1 и всички стойности по малки от нея дават стойност на функцията по-малка от -1. Обратното за нарастването на функцията спрямо аргумента, така че при х<=-1 се получава. Фактически имаш троен корен при -1 и търсиш къде е положително и къде отрицателно по метод на интервалите. Все тая, заплетох се.Първоначално написано от FantaMen
Корените за да ги сравниш, буташ коефициентите пред тях вътре.
3√4 = √9.4 = √36 най-малко
4√6 = √6.16 = √96 по-голямо
12√35 = √35.144 най-голямо
Първоначално написано от XpucTaKu
Мерси за решението.
В него обаче е написано:
P=CM+CN+AM+AK+KB+NB = 8+2AB = 8+2.14 = 8+28 = 36
p=18
S=p.r = 18.4 = 72
Решението което си дал, теоритично е абсолютно вярно, а сметките (като изключим това, което написах току що) са същите като при мен. При мен задачата ти е решена, но също така ми се получи, че страните не са реални корени.
моля помогнете ми с тези задачи ,много е спешно аа хич не ми върви геометрията
|
|
|
|
|
|
V
Ще ми отнеме малко време, ако изобщо мога да ги реша. Ще си едитна поста като ги напиша. За кога са ти по принцип?Първоначално написано от BABAILIICA
Ето решението на задачите от първия линк. В момента нямам време, да реша други.
http://9v-pmg.hit.bg/SP_A0909.jpg
http://9v-pmg.hit.bg/SP_A0910.jpg
http://9v-pmg.hit.bg/SP_A0911.jpg
Извинявай за качеството, с телефон са снимани. Също така съм писал с левия си крак. Жив(а) и здрав(а).
няма прроблем ,сичко виждам и сичко разчитам как си толкова отзивчив не мога да разбера
Щото като пиша домашни и си мисля, че някоя ще ми пусне... И отчасти защото се опитвам да добия техника.Първоначално написано от BABAILIICA
http://9v-pmg.hit.bg/SP_A0912.jpg
http://9v-pmg.hit.bg/SP_A0913.jpg
http://9v-pmg.hit.bg/SP_A0915.jpg
http://9v-pmg.hit.bg/SP_A0916.jpg
http://9v-pmg.hit.bg/SP_A0917.jpg
Дотук стигнах, по-късно вечерта ще ги довърша.
Моя въпрос не е към определена задача... Искам да попитам за дробното уравнение. Имахме 1 др. уравнение на контролното, където в знаменателя на един от множителите имаше квадратен тричлен. Той се разлага така: ax na 2 степен + bx+c = a(x-x1).(x-x2). Но след това ми идват проблемите. Не мога да намеря НОК след като на 1 от множителите ми знаменателя е a(x-x1).(x-x2)... Извинете за глупавия въпрос, ако някой може да ми обясни...
Ако опашем екватора с въже,то ще има дължина 40 000 км.Да си представим,че въже с дължина 40 000,012 км е опънато равномерно над екватора(растоянитемо между въжето и окръжността навсякъде е едно и също)
а) Може ли под въжето да мине лека кола(1.6м)
б)А може ли да премине жираф?(6м) С колко метра трябва да се увеличи дължината на въжето,така че под него да може да премине жираф
Ами не е нужно да намираш НОК. Може просто да намериш общо кратно, което означава, че умножаваш двата знаменателя да намериш общия. Пример:
Знаменател 1: (x-a)(x-b)(x-c)
Знаменател 2: (x-m)(x-n)(x-q)
Общoто им кратно е, което ще е знаменател 3: (x-a)(x-b)(x-c)(x-m)(x-n)(x-q)
Ако имахме:
Знаменател 1: (х-а)(х-m)
Знаменател 2: (x-b)(x-m)
Като подведеш, ще имаш знаменател 3: (х-а)(x-b)(x-m)
Числителите ги умножаваш по това, което не е имал знаменателя им. Поздрави!
P' = 2пr'Първоначално написано от MichellePhan
40000 = 2пr'
r'=20000/п
P"=2пr"
40000,012 = 2пr"
r"=20000,006/п
r" - r' = 0,006/п km =6/3,14 m ~ 1,9
а) Кола ще мине
б) 6-1,9 = 4,1м
Мерси много!Първоначално написано от Chacho
МерсиПървоначално написано от Chacho
еми перфектно ги решаваш .. няма какво да се дърпатПървоначално написано от Chacho
Chacho възхищавам ти се просто!На колко години си , ако не е тайна?
17
Едитвам този пост за да не спамя. С математика ще кандидатствам, 12 клас съм. Нивото ми по предмета е под всякаква критика, доста съм назад с материала, а и време ми не остана. Мерси за пожеланието, ще гледам с амбиции, труд и постоянство да го намеря този успех. Успех и на теб!