- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- РЕЗЮМЕ.. Помощ
Здравейте..
Доста търсих из нета за т.нар. Резюме, но не намерих това от което имах нужда.. и реших да питам тук.
За предстоящата ми матура по Български език се изисква да напиша резюме на даден текст.
Четох доста из нета, но пак не ми стана напълно ясно - как точно се пише едно резюме.Намерих главно за структурата му..но това не ми от голяма полза.
Та...
Дали някой може да ми намери в нета..или даде свое резюме на даден текст - но със уловката, да ми бъде предоставен и текста.Така мисля че ще ми стане много по-ясно как би трябвало да се направи едно резюме на даден текст.... след като видя текста и направеното му резюме.
Та някой ако може да помогне...
Благодаря предварително!
Обичам те!19.09.08
..because days come and go
But my feelings for you are forever!
===========
- Изработка на website , за повече информация - ЛС
Знaчи така резюме се прави много лесно.Даден ти е текст и този текст се разделя на микротекстове и след като направиш това от всеки миркотекст подбираш по 3 изречения най-важното и ще си направиш резюме.![]()
![]()
![]()
Благодаря, но ...казах какво търся - и ако някой може да ми го даде ще съм много благодарен!Пак..мерси, но това не ми помага - това което казваш ти .. го правя и аз, но не ми харесва за това искам точно и ясно да видя как се правиПървоначално написано от nwjsw
![]()
Обичам те!19.09.08
===========
Снежанка е пещера, разположена в Баташката планина в Родопите и се намира на 5 км от град Пещера. Открита е през 1961 година случайно от алпинисти, които за първи път влезли в нея в 9 часа сутринта и излезли късно вечерта, запленени от красотата и.
Пещерата е трудно достъпна (около 45 минути нагоре по стръмна еко пътека, дълга 830 метра). След отклонението от главния път от гр.Пещера към гр.Батак, има около 2 км асфалтиран път, който е тесен. Трудно се разминават два автомобила. По асфалтирания път се стига до паркинг, където може да оставите автомобила си.
Независимо от това че е сравнително малка, в пещерата можете да видите едни от най-красивите ледникови форми в България. Дължината и е само 145 м, с постоянна годишна температура 9 градуса. Образувана е от Новомахленската река през епохата на леванта и дооформена през кватернера.
Богата е на сталагмити, сталактити, сталактони, драперии, синтрови езерца. Най-големият сталактит е дълъг 1.27м. "Снежанка" се състои от няколко красиви зали: Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, свързани със Срутището, над което минава мост. Във Вълшебната зала,изградена от снежнобял кристален синтър, природата е създала фигурка, оприличавана на приказната героиня, дала името на пещерата.
В средата на пещерата има кръгли огнища, до които са намерени предмети от ранножелязната епоха и кости на животни. Траките са я ползвали като убежище от врагове.
Снежанка е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Електрифицирана и благоустроена. Отворена е за посетители при работно време: лятно 9-17:15 ч. без почивни дни, зимно 10-16 ч. почивни. Има печат на БТС.
Резюме- Снежанка е пещера, в Баташката планина и се намира а 5 километра от град Пещера.Пещерата е трудно достъпна и се намира в близост до еко пътека.Независимo от малките си размери,в пещрата могат да се видят уникално изваяните ледникови форми грабващи окото на посетителя дошъл да се полюбува на красотата на пещерата.Богата е на сталактити,сталагмити,стал актони,и синтрови езерца.Пещерата има няколко зали:Зала на виметата,Голямата зала,Музикалната зала, свързани с Срутището, над което минава мост.Снежанка е сред 100 обекта на Българския туристически съюз.
Заглавие на 1 микротекст- Пещерата Снежанка
Заглавие на 2 микротекст-Най-красивите ледникови форми в България
Заглавие на 3 микротекст-Най големият сталактит
Не съм съгласна с резюмето..
Има години и дължини, които са важни за текста и трябва да се изпишат. Изброени са сталактитите и сталагмитите, а не е написано кога е открита пещерата. Последното заглавие защо е Най-големият сталактит, при положение че изречението за него е само едно.. Колкото абзаци са в текста, толкова трябва да са заглавията и толкова трябва да са абзаците в резюмето.
П.п.: Сега ще почнете като много знам да го напиша аз, но ме мързи, преди малко станах все пак..![]()
Усмихвай се.. Това кара хората да се чудят какво мислиш..
Частицата "НЕ" се пише отделно от глаголите! Пример: не знам, не мога..
Изключения: недочувам, недовиждам..
Мерси..![]()
Който може да предостави друго.. да го направи![]()
Обичам те!19.09.08
===========
ти се сети![]()
10 дена преди матурите![]()
Пещерата „Снежанка” е сред стоте национални обекти на България.
Тя е разположена в Родопите, намира се на 5км от град Пещера и е открита през 1961 година, случайно.
Дължината на пещерата е около 150 метра, с постоянна годишна температура 9 градуса.
„Снежанка” е богата на сталагмити, сталактити и езерца.В нея също се намират няколко зали, като над една от тях минава мост.
Знае се, че Траките са ползвали пещерата като убежище.
....
Видях, че има хора които УШ разбиратМоля, оценете го!
![]()
Обичам те!19.09.08
===========
В училище госпожата по бел давала ли ти е указания как се прави резюме не си ли решавал тестове?Специално аз съм решавала тестове през цялата година дори и миналата и се надявам да се справя успех и на теб!
Честно да ти кажа.... не, или поне не много!Последните няколко дена решаваме, но не достатъчно....Първоначално написано от nwjsw
Мерси, на теб също!![]()
Обичам те!19.09.08
===========
Аз имам един план как се пише резюме, но е на листове. Ако искаш, пиши ми ЛС, ще ти го сканирам и пратя.
"Come and take a walk on the wild side,
let me kiss you hard in the pouring rain
you like your girls insane..."
Помощ за кратко резюме
Най-значителното произведение на Сервантес, една от вечните книги на
западноевропейската литература, е романът „Хитроумният идалго Дон Кихот де Ла
Манча”. Книгата има интересна творческа история. Първият й томизлиза през 1605 г.
Почти десет години писателят не издава продължение на романа, докато през 1615 г.
се появява апокрифна втора част. Анонимният автор грубо изопачава смисъла на
романа и отправя подигравки към Сервантес. Мобилизиран от предизвикателството,
писателят довежда докрай замисъла си и публикува втория том на своя роман
същата година.
Първоначалният замисъл на Сервантес е бил да представи чрез творбата си
пародия на рицарските романи. Ето защо той организира сюжета около историята
на един идалго, който се побърква от четене на рицарски романи и започва да мисли
себе се за рицар. Ала oтношението на Сервантес към рицарските романи е
нееднозначно. В литературната история е обичайно да се твърди, че след „Дон
Кихот” вече никой не е публикувал рицарски романи. Също така е вярно, че тъкмо
благодарение на „Дон Кихот” идеята за рицарството и моделът на рицарските
романи съществуват и до днес.
Самата идея за рицарството също е носител на различни значения. От една
страна, тя присъства буквално. Важно е да се разбере, че в този буквален смисъл
рицарството се показва не като конкретното историческо явление, характерно за
средновековното общество, а като литературния му образ от рицарските романи.
Оттам рицарството се разбира като тип отношение към действителността, като
отказ да се живее с реалностите и като бягство от отговорностите на живота към
илюзиите и към мечтите