- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Информатика/Програмиране (пишете програмния език)
Някакъв сайт с видео (най-вече) уроци да се обясняват някои основни неща за c++ ,ама кадърно ? Някой ако има идея може да даде линк,ако не му е трудно
По принцип това като гледам изписва : (a и стойността на а) Не виждам за какво е, общо взето трябва да имаш някакъв вход на а за да излезе, но дали ще е след cin>>a или накрая, то все ще разпечата едно и също. cout<<endl е за край на реда.
По принцип има един канал във youtube thenewboston имаха не лоши видеоуроци на различни теми, конкретно за c++ не знам как са нещата, но може да прегледаш тук : http://www.youtube.com/watch?v=tvC1W...85DE8440AA6B83
Иначе http://www.pluralsight.com/training но е платено, въпреки че много от курсовете се намират онлайн в piratebay.
Последно редактирано от draid : 01-06-2014 на 14:08
Ще прегледам ютуба..Превъртях набързо за 2мин 2 клипа и изглежда надеждно май,ама ще се види.Дано свърши работа.
youtube.com/EDU ако напишеш ти дава достъп до образователен портал - има категории и прочие - разгледай си там.
Не гледайте отговорите преди да се отговорили на въпросите, иначе няма да ви е интересно! И така:
1.Напиши името на човек от срещуположния пол.
2.Кой е любимия ти цвят от тези - Жълт,черен,зелен,син или червен
3.Първият ти инициал: А-P,Л-Р,С-Я
4.Месецът ти на раждане
5 .Кой цвят харесваш повече-черен или бял
6.Напиши името на човек от същия пол като теб
7.Любимото ти число
8.Калифорния или Флорида
9.Кое харесваш повече: Езерото или океанът
10.Напиши желание.
Отговорите:
1.Това е името на човека,в който си истински влюбен.
2.Ако си избрал:
Червено - Ти си жив и изпълнен с любов.
Черен - Ти си скромен и агресивен.
Зелен - Твоята душа е щастлива и излъчваш спокойствие.
Син - Ти си човек със спонтанен характер.
Жълт - Ти си щастлив човек и даваш добри съвети на другите хора.
3.Ако инициалът ти е:
А-Р - Имаш много приятели и любов в живота
Л-Р - Опитваш се да се насладиш на живота и любовта ти скоро ще
разцъфне.
С-Я - Обичаш да помагаш и бъдещето ти изглежда добро.
4.Ако си роден през:
Януари-Март - Годината ще е много добра и ще разбереш, че си се
влюбил в този, който не си очаквал.
Април-Юни - Ще имаш силна връзка, но тя няма да трае дълго.
Юли-Септември - Ще имаш незабравима година с много промени.
Октомври-Декември - Годината няма да е от най-добрите, но ще
откриеш сродна душа.
5.Ако избереш:
Черно - Живота ти ще тръгне в различна посока, ще има много
промени и ще се радваш на тях.
Бяло - Ще намериш приятел, който ще ти се доверява и ще
направи всичко това, но може и да не го разбереш.
6.Това е най-добрият ти приятел.
7.Това е броят на близките ти приятели, които ще имаш в живота.
8.Ако избереш:
Калифорния - Обичаш приключенията.
Флорида - Романтична душа си.
9.Ако избереш:
Езерото - Верен си на приятелите и си малко резервиран.
Океан - Ти си спонтанен и обичаш местата с много хора.
10.Желанието ти ще се сбъдне, ако пуснештова в друг форум до 1 час!!!
УСПЕХ!!!!
^Каква е тая глупост бе момче/момиче не виждаш ли, че това е тема за програмиране.
Здравейте! Нуждая се от малко помощ относно анимации в Dev C++. Имах идея да направя изгрева и залеза и игра на волейбол, но нямам никаква представа как се прави. Ще съм много благодарна ако някой се отзове!
Бих ти препоръчал да минеш на Visiual Studio и да потърсиш някакви туториали, надали точно за това dev c++ ще може да ти свърши работа по най-лесният начин. И все пак не съм достатъчно запознат, за да изкажа компетентно мнение и аз навремето харесвах dev c++
C++
Добре, зацепих тотално!!
Ей това ми е задачата:
Задача С1. ТЕЛЕФОН 112
N-те населени места на един район, номерирани от 1 до N, са свързани с пътища. След като
паднал сняг, останали проходими само M пътни отсечки, всяка от които свързва две от населените
места. Изнервени граждани, които пътуват от едно населено място до друго – по работа, или просто
така, атакуват многократно операторите на телефон 112 с въпроси от вида „Може ли да се стигне от
селището X до селището Y в момента?“
Напишете програма no112C, която да помага на операторите на телeфон 112 да отговарят
бързо на въпросите.
Вход
На първия ред на стандартния вход ще бъдат зададени числата N и M. На всеки от следващите
M реда – по два номера на град, свързани с проходима пътна отсечка. Следва ред с броя Q на
обажданията и Q реда с по два номера на град, на всеки от тях – населените места, за които се отнася
съответният въпрос.
Изход
На стандартния изход програмата трябва да изведе отговорите на зададените въпроси – битов
низ (последователност от нули и единици) с дължина Q знака, като знакът 0 на i–та позиция
означава, че за въпроса с номер i не е възможно да се стигне от едното населено място до другото, а
знакът 1 – че може.
Ограничения
2 ≤ N ≤ 1000
1 ≤ M ≤ 2N
0 < Q ≤ 100000
Пример
Вход Изход
9 9 100
1 2
3 4
5 6
7 8
9 5
7 2
8 2
6 9
1 7
3
1 8
6 2
4 7
На конзолата ми върви, но като я пускам на система се преебава... Не знам работили ли сте на система, но тя е на Linux, а компютърът ми компилира под Windous и сигурно от там идва проблема. Дава ми Compilation Error като грешка. Или в двойния vector (vector <vector <int>> car; ) или в създаването на празни под вектори после (car.push_back(vector<int>()); ) и проблемът, според мен, но не мога да си обясня защо и как да го оправя. Ето кода, ако някой разбира, моля ви, да ми помогне:
#include <iostream>
#include <vector>
#include <queue>
using namespace std;
vector <char> K;
vector <vector <int>> car;
int key, used[1005];
void bfs (int from, int to)
{
queue <int> fak;
fak.push(from);
used[from]=1;
key=0;
while (!fak.empty())
{
int t=fak.front();
if (fak.front()==to)
{
K.push_back('1');
key=1;
break;
}
fak.pop();
for (int z=0; z<car[t].size(); z++)
{
if (used[car[t][z]]!=1) fak.push(car[t][z]);
used[car[t][z]]=1;
}
}
if(key!=1)
{
K.push_back('0');
}
}
int main ()
{
int N, M, f, t;
cin>>N>>M;
for (int i=0; i<=N; i++)
car.push_back(vector<int>());
for (int y=0; y<M; y++)
{
cin>>f>>t;
car[f].push_back(t);
car[t].push_back(f);
}
int Q, f1, t1;
cin>>Q;
for (int h=0; h<Q; h++)
{
cin>>f1>>t1;
for (int w=1; w<=N; w++) used[w]=0;
bfs (f1, t1);
}
for (int j=0; j<K.size(); j++) cout<<K[j];
cout<<endl;
return 0;
}
Ако може малко помощ с една задача на C++, не съм много сигурен дали е вярна до сега и за функциите ако може някви разяснения
http://prikachi.com/images/223/7073223o.jpg
http://prikachi.com/images/224/7073224y.jpg
ето го кода ми, даже не знам дали е верен, но някой неща не знам как да ги напрая
Код:#include<iostream> #include<string> #include<vector> #include<fstream> #include<algorithm> #include<iterator> using namespace std; class CSalary{ string m_strProfession; double m_dSalary; public: CSalary(){};//Podrazbirasht se konstruktor CSalary(const string& strProfession,const double& dSalary){ m_strProfession=strProfession; m_dSalary=dSalary; }//Ekspliciten konstruktur CSalary(const CSalary &ob){ m_strProfession=ob.m_strProfession; m_dSalary=ob.m_dSalary; }//Kopirasht konstruktur string getProf(void)const{ return m_strProfession; } double getSalary(void)const{ return m_dSalary; } void setProf(const string&strProfession){ m_strProfession=strProfession; } void setSalary(const double&dSalary){ m_dSalary=dSalary; } friend ostream&operator<<(ostream&os,const CSalary&s){ os<<s.m_strProfession<<" "<<s.m_dSalary<<endl; return os; } friend istream&operator>>(istream&is,CSalary&s){ is>>s.m_strProfession; is>>s.m_dSalary; return is; } CSalary&operator=(const CSalary&ob){ m_strProfession=ob.m_strProfession; m_dSalary=ob.m_dSalary; return *this; } bool operator<(const CSalary&s)const{ return(m_strProfession<s.m_strProfession); } bool operator==(const CSalary&s)const{ return(m_strProfession==s.m_strProfession); } double operator *(const CSalary&obj) { return m_dSalary*obj.m_dSalary; } } class CCalcCorr { vector<CSalary*>m_vCity1;//danni za grad1 vector<CSalary*>m_vCity2;//danni za grad2 double m_dCorr;//korelacionen koeficent CCalcCorr(const string& strFileName1,const string& strFileName2) { ifstream f(strFileName1.data()); if(!f) throw "File Not Found!"; else { f>>m_dCorr; copy(istream_iterator<CCalcCorr>(f),istream_iterator<CCalcCorr>(),back_inserter(m_vCity1)); sort(m_vCity1.begin(),m_vCity1.end()); } ifstream ff(strFileName2.data()); if(!ff) throw "File Not Found!"; else { ff>>m_dCorr; copy(istream_iterator<CCalcCorr>(ff),istream_iterator<CCalcCorr>(),back_inserter(m_vCity2)); sort(m_vCity2.begin(),m_vCity2.end()); } } }
Бих искал да ви попитам,тъй като със сигурност повечето от вас,са в пъти по-компетентни от мен в програмирането,коя книга бихте ми препоръчали за програмиране за С# ? Какво можете да ми споделите за книгата на Светлин Наков и компания,мисля че доста голяма реклама си правят в книгата,от колкото учебен материал ? Благодаря Ви !
Здравейте! От известно време съм започнал да разучавам C++ и C#, като повече ми хареса първото. Имам 1 въпрос обаче. В бъдеще C++ за какво ще се използва (освен за game development). Вече се запознах кой език за каква технология е, демек Java за Андроид, PHP/Python/Ruby за Server-side, JavaScript за Client-side и т.н. Чудя се, след като написах няколко прости проекта на C++, дали да продължа и да правя с времето по-сериозни проекти, или да сменя езика?
Колкото и да не ми се ще, ако има някой на "ти" с Java и по-специално с JFrames & JPanels мооооля да ми пише ЛС.
Мисля, че нещото не е кой знае колко сложно, убягва ми един тънък момент и вече се вбесявам на себе си и тъпотията си
Става въпрос, че основното ми GUI е в JFrame-a, имам ComboBox с различни фигурки, целта е user-a да избере фигура и да я чертае върху JPanel-a. Това, което ми се опъва зверски е array-я по някакъв начин - примерно ако имам "Линия, Кръг, Квадрат", мога да си направя paintComponent-a v Panela да позволи рисуване на само едното от тях, без значение какво е избрано от Combobox-a.
Ох, не знам дали го обясних добре, просто ще се радвам на едно леко посритване и жокер. Може и някакъв туториал, ама толкова неща вече пробвах от нета, че ... не знам и аз.
Благодаря предварително на отзовалите се (ако има такива )
Здравейте! Може ли помощ за тази задача?
Да се напише програма, която създава структура KAT с полета име на водач, адрес, марка автомобил, модел, регистрационен номер, цвят, застраховка, година на производство. Да се въведе цяло число n и след него n на брой данни от тип KAT. По въведен регистрационен номер да се отпечатва името и адреса на водача. Да се намери броя на автомобилите без застраховка и да се отпечатват регистрационните им номера. Да се отпечатват всички данни за автомобилите по-стари от 15 г. Да се намери броя на автомобилите от зададена марка и да се отпечатва модела и цвета им.
Бъркаш се малко и сега ще ти кажа къде. C/C++ е хардкор програмиране, това са едни от най-тежките езици които се използват към момента. Голяма част от софтуера, игрите включително и OS са писани на C/C++ също и част от Embedded системите. Това е език който няма да изчезне скоро и ще остане доста търсен. C е език от средно ниво, което прави работата на системите ползващи го доста по бързо от тези писани на езици от високо ниво. C++ например вече е обектно ориентиран език от високо ниво, въпреки че пак е далеч по-труден от другите езици от високо ниво като Java, C# да речем. C/C++ са платформено независими заедно с Java, докато C# е дело на майкрософт и е изцяло платформено зависим. С Java също се пише server side и то доста, но това се случва на друго ниво, има си Java EE за целта, дори бих казал, че никой не прави GUI на ръка вече в java, защото е доста тежък и безмислен процес. PHP е най-разпространеният език за web. JS е скриптов език ползван за web.
Ако станеш добър в C/C++ ще имаш възможност да усвоиш след това другите езици от високо ниво сравнително бързо, но ако смяташ да се занимаваш с C/C++ забрави шарениите на сайтовете, там ще си на хард кодене. Ако искаш да се занимаваш с разработка на сайтове, насочвай се към C#/PHP/HTML/JS/CSS/jQuerry
За съжаление почти нищо не помня от swing, къде ви карат това да го пишете ? Предполагам в някой университет. Най-рано Неделя ще имам възможност да погледна в някоя книга кое как беше. Като цяло тия работи да се пишат на ръка са ужас. Какво ползваш NetBeans, Eclipse ?
Последно редактирано от draid : 03-31-2014 на 19:16
Принципно Netbeans и да, университетски мъки са това. Така или иначе се оправих уж като ми върнат курсовата ще видим, ако съм го оплескала прекалено много, дано поне да е pass някакъв. draid, доколкото знам работиш нещо такова, пишете ли ги такива филми на ръка изобщо толкова стресиращо ли е всичко, че вече почнах да се притеснявам за моята евентуална бъдеща кариера
Честно казано не знам някой да се занимава със swing. Повечето неща вече са изнесени към web. Java EE предимно, поне последно като говорих с едни пичове от SAP Labs Bulgaria, те също бяха на мнение, че swing е умряла работа. Много тежко е за писане на ръка хайде с netBeans се ядва до някъде, ама в eclipse например... Виж multithreading е нещо което е много важно и при всички случай биха те питали на интервю. Голям плюс е да си се занимавал с такова програмиране, а и е доста тънка работата там. Като цяло в една средно голяма фирма никога няма да пишеш всичко ти. Сигурно са ви учили на принципа "разделяй и владей". Java EE, предполагам нищо не сте разглеждали ? Там имате Networking socket-и, протоколи и т.н. JDBC, JPA, REST, JSP, SERVLETS, EJB's, JSF от Java SE важно е да хванеш основите - класове,абстрактни класове, наследяване, обекти, полиморфизъм, интерфейси, изключения, дженерици, колекции и нишки. Това са основните неща общо взето. Алгоритмите са доста голямо предимство ако ги поназнайваш. Навсякъде се гледа максимално да се избягва повтаряемостта на кода и писането му ръчно, което за голяма част от кода е безмислено.
В твоя случай има едни книги Core Java на теб ти трябва първи том, там има 3 глави за Graphics
Programing, Event Handling и User interface components with swing. Това са около 200 стр от книгата които могат да са ти полезни сигурно.
Гледам че са затрили старото издание из нета и не ми се търси, за това ще ти дам и двата тома. Осмо издание, но надали 9-то го има цялото качено някъде изобщо. Аз го поръчвах от Англия и беше към 100€ тогава, сега нямам идея колко струват, но при всички случай са доста пари. Разликите не са големи.
Последно редактирано от draid : 04-03-2014 на 13:13
Благодаря ти много за споделеното мнение и за линковете!
Общо взето при нас се отдели голямо внимание на swing компонентите, целият втори семестър и част от първия правим gui-та, divide & conquer ни го представиха наскоро, заедно с алгоритмите, основите ги взимахме първия семестър, сега почваме JSF. Значи май се движим добре горе-долу, имайки предвид, че ми остават още две години да го уча това.
JSF е нещо важно и съвременно, отдели му внимание. Като учите JSF, прочети и за JSP. Имма тук и една книга за Java EE която не е лоша, като ги почнете ме подсети да ти я дам. Ако се занимаваш още 2 години с Java, надали ще имаш сериозни проблеми при намирането на стаж/работа след това.
Последно редактирано от draid : 04-03-2014 на 21:18
Благодаря много още веднъж, като човек, който има нужда непрекъснато да слуша за personal experience в съответната сфера, мисля, че споделената информация ми е/ще ми е от голяма полза.
Някой може ли да ми обясни как се създават менюта във VC# ? Мерси предварително
Имам нужда от помощ с едни графики от eurostat и НСИ (Excel), някой желаещ да помогне, много ще съм благодарен ? Знам, че си говорите за много по-сериозни неща и съм далеч от темата, но и аз съм отчаян ... Мерси !
Здравейте! Имам да правя за домашно в Excel една таблица и някой от задачите, свързани с нея са ми непонятни.
http://prikachi.com/images.php?images/187/7334187e.png
Това е таблицата и някой неща съм ги изпълнил, но се затруднявам за II римско номер 5, 6 и 7. Много ще съм Ви благодарен, ако ми помогнете, защото от това ми зависи срочната оценка!
Здравейте, аз съм 9 клас и ще помоля ако някой може да ми направи 1 програма на Паскал за броене на числа но когато изброи 5 числа да спира.Благодаря предварително!