.
Отговор в тема
Страница 1 от 4 1234 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 97
    Голям фен Аватара на supersonic0

Софийски университет?

Приет съм в Софийския университет, но ще пусна второ класиране, тъй като се надявам да ме приемат с Българска филология. Сега съм с педагогика и не знам дали ми се иска да го уча това и колко полезно би ми било за в бъдеще (Ако някой има някакви познания за тази специалност, може да сподели).
    Та, нещо обаче всички ме плашат с този СУ, че било много трудно да се изкара, късали ги яко, голямо учене... То се предполага, че щом е висше учебно заведение ще се учи, но наистина ли е такова, каквото ми го описват? Пуснал съм документи и за друг университет, не толкова реномиран и ще видя какво ще стане и с тамошното класиране междувременно, докато чакам второто за СУ. Та какво смятате за този университет?

Знам, че Софийския един от елитните у нас унита. Само че какво ще правиш с българска филология?

Супер фен Аватара на lisi4ety
    Град
    Just touched down in London town
    "наистина ли е такова, каквото го описват" - ама какво значение има, щом записваш висше естествено, че ще учиш. Ако не ти се учи, недей ;d кофти е, тегаво е, да.

Мега фен Аватара на ByK
    Град
    Княжество Кофата.
    Двете специалности /БФ и Педагогика/ са чудесни! Браво за избора! Бяха в списъка ми с желания, но уви, не ми стигна бала.
    Според ме дори и Педагогика да се решиш да учиш, винаги може да се намери реализация. В СУ имат програми, които издърпват хората по училищните заведения още преди да са завършили бакалавър/магистър.
    БФ също е много добраа специалност, но ще ти е доста по-трудно при нея. Когато им гледах програмите през семестрите учат цифра езици от сорта на латински и подобни, което на мен поне не ми се нравеше. Но ако си го навиеш на пръста и го завършиш съществува огромен кръг в който може да намериш работа. Като се започне от учител и доходите от частни уроци, та се стигне през журналисти и прочие.. )
    Ти си решаваш в крайна сметка, аз лично мога само да ти завиждам в приятелския смисъл :P

Защо си се насочил към тези специалности? Като цяло нивото навсякъде пада, в СУ също. Според мен БФ не е готина специалност, ако не искаш да станеш даскал после. Учат древногръцки, до колкото си спомням от разкази на познати. Има много други специалности, които ще ти дадат по-добра реализация.

Педагогиката ти дава по-ясна насоченост, с нея можеш да си учител. Всички знаем какви заплати взимат учителите и колко непривлекателна работа е това за младите хора. Но ако искаш да си учител, сигурно ще ти хареса да учиш това.

Да е трудно в СУ, да е трудно, колко да е трудно. Щом хората успяват да се дипломират, взимат си изпитите, значи не е невъзможно. Във всеки факултет и във всяка специалност има изпити, които са по-леки и такива, за които се налага повече подготовка. Това най-вече опира до преподавателя.
    Не е важно от къде идваш, нито къде отиваш. Важното е да си щастлив по пътя.

http://www.vbox7.com/play:21a70aa5

Педагогиката общо взето ти дава възможността да бъдеш учител.
    Малко са хората в днешно време в България, които искат да се занимават /при това цял живот/ с това. Нито заплатите са кой знае какво, нито работата е лесна.
    Общо взето трудно ще взимаш добри пари, преди да натрупаш 20+ години стаж. Изключвам преподаването в частни училища.

Софийският университет не е нищо особено като трудност спрямо останалите тук.
    Както много други учебни заведения в страната, било то висши или не, виси на стари лаври, т.е. няма нищо общо с това което е било.
    Самият факт, че няма нито един български университет който да е в топ 1000 в света е достатъчно показателен.

Мега фен Аватара на AnarchyBoy
    Ако учиш редовно, а не само в сесия не е потресаващо трудно ;д
    Но има и разлика от специалност до специалност, а и зависи на к'ви преподаватели ще случиш.
    във всеки случай се учи повече отколкото в УНеСеСе-то примерно.
    "It's one of the great tragedies of life — something always changes."
    Dr. Gregory House

Before sex, you help each other to get naked, after sex you only dress yourself.
    Moral of the story: "In life no one helps you, once you're fucked.

Цитирай Първоначално написано от MsMiracle Виж мнението

Самият факт, че няма нито един български университет който да е в топ 1000 в света е достатъчно показателен.
    СУ е в топ 1000 и е единственият български в класацията.
    Dr. Gregory House

Before sex, you help each other to get naked, after sex you only dress yourself.

Мега фен
    СУ е в топ 1000
    // просто минавам да отбележа колко смешно звучи отстрани

Повече от фен Аватара на Evterpa
    Град
    somewhere beyond the visible
    Цитирай Първоначално написано от MsMiracle Виж мнението
    Мисля, че само СУ влизаше в топ 1000 - към 600/700 място. След малко ще проверя.

Супер фен Аватара на Devilsplaymate
    Град
    Nowhereland
    Цитирай Първоначално написано от supersonic0 Виж мнението
    Приет съм в Софийския университет, но ще пусна второ класиране, тъй като се надявам да ме приемат с Българска филология. Сега съм с педагогика и не знам дали ми се иска да го уча това и колко полезно би ми било за в бъдеще (Ако някой има някакви познания за тази специалност, може да сподели).
    Та, нещо обаче всички ме плашат с този СУ, че било много трудно да се изкара, късали ги яко, голямо учене... То се предполага, че щом е висше учебно заведение ще се учи, но наистина ли е такова, каквото ми го описват? Пуснал съм документи и за друг университет, не толкова реномиран и ще видя какво ще стане и с тамошното класиране междувременно, докато чакам второто за СУ. Та какво смятате за този университет?
    Моята специалност е педагогическа и учим някои от нещата, които са в това направление - педагогическа психология, дидактика, методика и разни такива неща все свързани със обучение, учебници, училище, възпитание/развитие на учениците. Тъй като твоята специалност е чиста Педагогика, твоят учебен план ще наблегне много по-широко на тези неща. Работа винаги можеш да си намериш, тъй като знаеш, че наплива на педагози не е голям, а се търсят. Така че, това едва ли трябва да те притеснява, по-скоро дали го чувстваш като... призвание, защото, аз поне, смятам учителската/педагогическата професия именно за такова - призвание.
    Българска филология също е хубава специалност - отново педагогическа. То повечето в СУ са. Но ако обичаш езиците и литературата, предполагам, че поне в процеса на обучението това ще ти е по-интересно. Провери учебните планове на специалностите, за да видиш какви дисциплини ще изучаваш - специално сайта на СУ е много ясен и лесно се борави с него.
    Последно редактирано от Devilsplaymate : 07-16-2014 на 16:47
    Simplicity, complexity, oh what a tragedy! Reality, insanity, strange normality. Incredible, untouchable, but just visual...

anonymous895156
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от AnarchyBoy Виж мнението
    СУ е в топ 1000 и е единственият български в класацията.
    класацията е за университетски онлайн платформи, не за цялостно обучение

Голям фен Аватара на supersonic0
    От това, което знам и съм се интересувал за специалностите (а то не е никак много, признавам си или поне не достатъчно за да ми даде пълна яснота) искам да запиша Българска филология точно, защото ми дава малко по-голям избор за развитие в бъдеще. С правилния начин дори работа като журналист, в телевизията и така нататък. Педагогиката честно казано я записах, защото това бе още един от предметите, който можех, според матурите и т.н., струва ми се не чак толкова труна за учене, но честно казано въобще не ми се занимава като учител. И не за друго, а просто защото тази работа не добре оценена (не само като пари) тук в България. Българската филология пък, защото Литературата ме влече и като цяло БЕЛ винаги ми е бил най-силния и приятен предмет в училище. А пък и дава не лоша възможност за развитие в медийната сфера. Та, днес пуснах документи за второ класиране, Педагогиката е на трето желание, тоест имам възжможност да се изкача до първо, което е БФ, а като второ желание, което също е доста реален вариант е Политология. Какво смятате пък за тази специалност?

Цитирай Първоначално написано от supersonic0 Виж мнението
    От това, което знам и съм се интересувал за специалностите (а то не е никак много, признавам си или поне не достатъчно за да ми даде пълна яснота) искам да запиша Българска филология точно, защото ми дава малко по-голям избор за развитие в бъдеще. С правилния начин дори работа като журналист, в телевизията и така нататък. Педагогиката честно казано я записах, защото това бе още един от предметите, който можех, според матурите и т.н., струва ми се не чак толкова труна за учене, но честно казано въобще не ми се занимава като учител. И не за друго, а просто защото тази работа не добре оценена (не само като пари) тук в България. Българската филология пък, защото Литературата ме влече и като цяло БЕЛ винаги ми е бил най-силния и приятен предмет в училище. А пък и дава не лоша възможност за развитие в медийната сфера. Та, днес пуснах документи за второ класиране, Педагогиката е на трето желание, тоест имам възжможност да се изкача до първо, което е БФ, а като второ желание, което също е доста реален вариант е Политология. Какво смятате пък за тази специалност?
    Смятам, че е за хора, които се интересуват от политика и проблемите в държавата.
    Записвай журналистика. С филология идея си нямам какво може да работиш освен учител. Поне с такова впечатление съм останал.

Цитирай Първоначално написано от Auriss Виж мнението

Това е така, за жалост. Аз последно когато проверявах, СУ не присъстваше в топ 1000. Ако някой види нещо "ново" по този въпрос, давайте линкове.

Цитирай Първоначално написано от Auriss Виж мнението
    Наистина, ноо
    Dr. Gregory House

Цитирай Първоначално написано от golemiq_korab_minava Виж мнението
    Записвай журналистика. С филология идея си нямам какво може да работиш освен учител. Поне с такова впечатление съм останал.
    Само идиот като теб си мисли, че с филология можеш да си само учител.

Dr. Gregory House

Супер фен Аватара на lisi4ety
    Град
    Just touched down in London town
    Цитирай Първоначално написано от AnarchyBoy Виж мнението
    Само идиот като теб си мисли, че с филология можеш да си само учител.

..или с журналистика - журналист.
    Журналистиката е супер излишна специалност, повече журналисти излизат от филологиите и политическите науки, отколкото от журналистиката. Даже имам позната, която избра журналистика пред право, учи една година и се отчая и сега отново кандидатства право..

Ало, то за това в тази държава е така. Защото всеки се прави на тарикат и си мисли, че може да работи по-добре нещо, което не му е по специалността. Всеки се мисли за много разбиращ и предпочита сам да определя всичко в най-различни дисциплини и после що не му се получавало.

Анкитъпак, говорих за българска филология, разбира се от контекста и темата.
    Признавам, че не знам много какво се учи там, ама къв се излиза? Попадал съм на точно завършили такава филология, които не могат нищо да си намерят за работа.

Цитирай Първоначално написано от golemiq_korab_minava Виж мнението
    Ало, то за това в тази държава е така. Защото всеки се прави на тарикат и си мисли, че може да работи по-добре нещо, което не му е по специалността. Всеки се мисли за много разбиращ и предпочита сам да определя всичко в най-различни дисциплини и после що не му се получавало.

Анкитъпак, говорих за българска филология, разбира се от контекста и темата.
    Признавам, че не знам много какво се учи там, ама къв се излиза? Попадал съм на точно завършили такава филология, които не могат нищо да си намерят за работа.
    Ма ти като учиш филология, не учиш 'педагогика' ве, филолозите не учат за учители, това е едно от огромния брой неща, с които могат да се занимават филолозите, но не е само това.
    А специално за учители си има специалност "педагогика". Не знаеш, ама говориш. :С

Можеш да се занимаваш с преподаване, преводи, журналистика, лингвистика, културология, антропология, литература, калиграфия, дипломация, някой филологии изучават и психология /аз/ та и с това.
    А тук говоря само за бакалавър, ся след това изтупай една качествена магистратура - Право, МО, МИО, ТУРИЗЪМ - бе нещо, което да разшири дори още повече спектъра от възможности.
    Също е плюс ако филологията е рядка и се търси.
    Повярвай ми, с една филология можеш да работиш в много по широк кръг от специализации, отколкото с фармация, агрономство или икономика. /например/
    Dr. Gregory House

Мега фен Аватара на 102
    право и мо не може тапчо

Мега фен Аватара на 102
    то шото с фармация ше одиш туризъм малоум

Цитирай Първоначално написано от 102 Виж мнението
    право и мо не може тапчо
    АХаххахахахахаххахахахаха ххахахахахахаххахахахахха хахаххахахахаххахахахахах хахахахаххахаххахахаххаха хахаххахахахаххахахаххаа. Спри да пишеш и напусни духач.
    Можеш да учиш МО магистър, само дето е 5 семестъра, а не 3.
    Dr. Gregory House

Мега фен Аватара на 102
    колко си жалък просто написах и мо-то главно за право исках да кажа

Цитирай Първоначално написано от 102 Виж мнението
    то шото с фармация ше одиш туризъм малоум
    да съм казал, фармация и туризъм? Говорехме за филологиите. Ти с твойта безполезна журналистика се скрий.
    Dr. Gregory House

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си